Skvělé risotto primavera

Risotto patří v italské kuchyni ke klasice. Pojďme si spolu připravit skvělé risotto primavera.

Budete potřebovat:
- 300 g zeleného hrášku
- 2 středně velké cibule
- 1 malý stroužek česneku
- 150 g baby špenátu
- 100g žampionů
- 1,3 l kvalitního drůbežího vývaru, ideálně domácího
- 1 lžíci olivového oleje
- 80 g másla
- 350 g rýže
- 100 ml suchého bílého vína
- 100 g jemně nastrouhaného parmazánu
- sůl, případně pepř na dochucení

Ve velkém hrnci rozehřejte olej a polovinu másla. Vsypte nakrájenou cibuli a česnek a asi tři čtyři minuty za stálého míchání smažte, až zesklovatí (nenechte je ale zhnědnout). Plamen dejte na střední úroveň a vsypte rýži. Pečlivě ji promíchávejte, aby se zrnka obalila tukem a začala se jakoby pražit. Ve chvíli, kdy rýže začne syčet, přilijte víno. Míchejte asi minutu, aby se víno odpařilo.

Přilijte první dávku vývaru, asi sběračku a půl. Od téhle chvíle sledujte hodiny nebo si nastavte kuchyňský budík – risottu trvá vaření osmnáct až dvacet minut. Míchejte, jemně vroucí vývar se bude pomalu vsakovat do rýže. Promíchávejte hlavně u okrajů kastrolu, abyste žádné zrnko nenechali mimo dosah zvláčňující lázně. Další vývar přidejte vždycky až v okamžiku, kdy se předchozí dávka vsákla. S množstvím tekutiny to ale nepřehánějte; rýže si sama řekne o další dávku, začne si bublavě “povzdychávat”. Mezitím si na rozehřáté pánvi spolu s trochou másla orestujte nakrájené žampiony.

Po čtrnácti minutách přidejte k rýži připravenou zeleninu, lehce ji osolte, případně opepřete. V této chvíli také začněte risotto ochutnávat – zrnka by měla začít vláčnět, ale ve středu zůstat pevná na skus. Jakmile risotto převaříte, bude opravdu mazlavé, ale nedovařená rýže také není to pravé. Takže když dosáhnete ideálu (možná nespotřebujete všechen vývar), stáhněte hrnec z ohně, vmíchejte zbylé máslo a parmazán, zastříkněte vývarem a tři minuty nechte pod pokličkou dojít.

Na závěr ozdobte restovanými žampiony a parmazánem.
Přejeme dobrou chuť.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz